Dronning Maud Kake


 

Dette er festdessert nr 1 på Vestlandet. Blir også kalt Haugesundsdessert. Grunnen til det var at Dronning Maud og Kong Haakon besøkte Haugesund på deres kroningsferd I 1906. Og det finnes tusen forskjellige måtter å lage den på. Men denne gangen vil jeg prøve å lage den som en kake med browniesbunn. Denne passer perfekt til nyttårsfesten!

 

Dette trenger du:

 

Brownies

250 gr meierismør

350 gr mørk sjokolade

4 egg

200 gr sukker

150 gr brunt sukker

1 ts vaniljeekstrakt

125 gr hvetemel

50 gr kakao

1/2 ts salt

50 gr melkesjokoladeknapper

 

Dronning Maud fromasj

5 pl gelatin

1 pl dronningsjokolade

6 dl fløte

5 stk egg

1 stk eggeplomme

5 ss sukker

1 ts vaniljeekstrakt

1 stk vaniljestang

Slik gjør du det:

Det første vi begynner med er å lage browniesbunnen. Fordi den må avkjøles helt før man kan ha i fromasjen.

Smør en rund kakeform. ca 20-22 cm. Og legg ett bakepapir i bunnen av formen.

Sett ovnen på 180 grader.

Del smøret i terninger. Ha smøret og sjokoladen i en skål og smelt dette over vannbad.

Ha egg, sukker. brunt sukker og vaniljeekstrakt i en bakebolle. Røres lett sammen med en grind.

Ha så i sjokoladeblandingen. Røres godt sammen.

Rør så i mel, kakao og salt. Ikke rør for mye.

Vend så i sjokoladeknapper. Her har jeg gått for skikkelig god belgisk melkesjokolade. Men vanlig melkesjokoladeknapper går også bra. Og du kan også grovhakke en sjokoladeplate.

Ha røren over i formen.

Stekes i 30 min midt i ovnen.

Hell den så over i formen. Akkurat  denne browniebunnen vil jeg ikke ha for høy. At det blir litt for mektig med for høy bunn til fromasjen. Så jeg fyller bare kakeformen 1/3.

Resten av røren kan du ha I en form for seg selv eller lage cupcakes. Da har du noe å smake på når det er ferdig ;)

Om du har tid dekk til formen og sett den i kjøleskapet i ett par timer. Da får smakene satt seg skikkelig. Men behøves ikke.

Stekes på 175 grader i ca 25-30 min.

 Avkjøles i kjøleskapet.


 

Vi begynner med å legge gelantinen i en bolle med kaldt vann. De må ligge i ca 5 min.

Finriv sjokoladen.

Pisk krem av fløten. Ikke pisk den for stiv. For da blir den vankligere å vende inn i eggedosisen. Sett fløten kaldt.

Pisk så eggedosis av eggene, eggeplommen og sukkeret. Ha i vaniljeekstrakt og frøene fra vaniljestangen.

Kok opp 1/2 dl vann. Klem vannet av gelantinen og smelt den i det kokende vannet. Hell gelantinen i en tynn stråle i eggedosisen mens du rører.

Vend så i kremen.

Ta frem browniesbunnen. Den skal fortsatt stå oppi kakeringen. Fyll ett lag med fromasj på toppen av kaken. Strø over raspet sjokolade. Ha så ett lag til med fromasj og topp med raspet sjokolade. Settes kjølig. Denne må stå noen timer før å stivne. Så er en grei kake å lage dagen før.

Jeg bruker også ett plastikkrems inni formen som gjør at kaken ser finere ut når jeg tar av kakeringen og drar av plastikkremsen etterpå...

 

Denne gangen var jeg så heldig å få prøve bake it easy fatet til Porsgrund porselænfabrik. Så genialt!!!

Her kan man steke kaken I ringen på fatet! Gjør kaken ferdig. Så setter du på lokket og setter kaka I kjøleskapet eller I frysen!

Og skal du ha kaken med deg? Da får du også en bærereim som er lagd for å passe til kakesettet!

Så enkelt! Ikke sant!!??;)

Anbefales på det sterkeste! Så har du fått en julegave du ikke vil ha fra feks kitchn, glasmagasinet etc. Da finner du disse produktene der!

Eller så kan du kjøpe dem på nettbutikken til Porsgrund!

 


 


 

 

Ønsker Dere alle ett fantastiskt nyttår!

 

Vi blogges;)

 

#dronningmaud #dronningmaudkake #vestlandet #haugesund #haugesundsdessert #bakeblogg #kakeblogg #åretsbakeblogg #nyttårskake #godtno #bakelyst #bakemag #helenorgebaker #matbloggsentralen #matblogg #vgmat #nrkmat #allers #porsgrundsporselaensfabrik #porsgrund #hadelandglassverk

Emilie-Therese

30.12.2015 kl.19:36

åh! Nam!

Maren

30.12.2015 kl.19:37

Nam nam ser virkelig fristende ut:):)

lisarorvik

30.12.2015 kl.19:38

Dette så kjempe godt ut :)

Leif Inge Bårdsen

30.12.2015 kl.19:58

lisarorvik: takk! Er en av mine favoritter:-)

Leif Inge Bårdsen

30.12.2015 kl.19:58

Maren: e kjempegodt! En av mine favoritter:-)

Nina

14.01.2016 kl.18:24

Du skriver i dronning Maud ingrediensene, at en skal ha 5 egg og 1 eggeplomme. I beskrivelsen står det kun: Pisk så eggedosis av eggeplommene og sukkeret. Ha i vaniljeekstrakt og frøene fra vaniljestangen.

Skal en bruke bare 5-6 eggeplommer eller 5 hele egg +1 ekstra eggeplomme? Skal det ikke brukes noe eggehvite?

Leif Inge Bårdsen

14.01.2016 kl.18:46

Nina: sorry. Det skal være 5 hele egg og en eggeplomme:-)
Leif Inge Bårdsen

Offshorearbeider som til tider bor på kjøkkenet når jeg er hjemme på fri. Disker opp alt fra middag, bakst og desserter. Prøver å få lagd det slik at alle kan få det til på sitt eget kjøkken. Alt som ser fancy ut trenger ikke være så veldig avansert å få til hjemme;-) Håper å gi andre matglade inspirasjon med matbloggen min. Sponsing/samarbeid ta kontakt på: Yada1979@msn.com

Bloggdesign

Reklamer

Finalist 2015 - Norges Beste Bakst
hits