Lussekatter

 

I går ble det bakt lussekatter her. Faktisk den første baksten i den nye leiligheten.

Bruker min vanlige grunndeig på bolledeig. Men tar bort kardemommen. Og tilsetter safran og vaniljepulver.

Dette trenger du:

5 dl melk

150 gr romtemperert meierismør

50 gr gjær

150 gr sukker

1 kg hvetemel

1 egg

1 ts vaniljepulver

Safran ( jeg brukte ca 3 små klyper. Her må du bare se det an pga det er så mange forskjellige kvaliteter på safran)

 

Ha melken, sukker og safranen i en gryte. La dette koke opp slik at sukkeret blir oppløst og du får ut fargen fra safranen.

Avkjøl så melken til ca 38 grader.

Jeg brukte også en stavmikser for å få maks utbytte av safranen. Men har du ikke stavmikser så går det helt greit

 Ha alle ingrediensene i en eltebolle utenom smøret.

Eltes på medium hastighet i ca 13-15 min.

Deigen skal være litt klissete. Men allikevel mulig å ta på deigen uten at den henger for mye på fingrene. Er den for tørr får du ett tørt og tungt bakverk!

Elt i smøret de siste 3 min av eltetiden.

Dekk til deigen. Og la den heve i ca 30-50 min til nesten dobbel størrelse.

 

Rull så deigen til en pølse og del den opp i ca 24 deler. Bruk litt mel vist det blir for klissete.

Rulles til boller og så ruller du dem ut til pølser og lager den formen du vil ha på lussekattene

Du kan også lage en stor stang av halvparten av deigen vist du ikke vil ha for mange små lussekatter.

 

 

Settes på stekebrett med god avstand mellom hver. Pensle med egg( jeg lager en blanding av ett egg og like mye vann som jeg pisker lett sammen). Pynt med rosiner.

Sett ovnen på 40 grader.

Kok opp litt vann som du har i en bolle nederst i ovnen.

Dette gjør at bollene hever seg fortere og ikke tørker ut.

Stekes på 225 grader i ca 10-12 min. Skal bli gyldne.

 

Jeg oppbevarer lussekattene i poser. Kan også fryses!

 

Fikk prøve safran fra merke Mill og Mortar fra Oluf Lorentzen

Denne var veldig bra! Skikkelig god kvalitet!. Fikk kjempegod farge i baksten. Og en god aroma i baksten.

Disse fine, røde safrantrådene fra safrankrokusen Crocus Sativa, er dyrket i La Mancha-regionen i Spania under opprinnelsesbeskyttelsen D.O.P. Safrantrådene kan knuses i en morter, eller løses opp i litt kokende vann/melk og blandes med sukker eller salt, avhengig av hva den skal brukes til

Jeg prøvde ett nytt vaniljepulver fra Mill og Mortar som jeg fikk prøva fra Oluf Lorentzen

Denne var kjempegod! Mye bedre enn vanlig vaniljepulver!

Denne får du kjøpt hos de stoe matvarekjedene.

 Dette er rent vaniljepulver, noe som er drøyt i bruk i forhold til vaniljesukker. De fyldige vaniljestengene er spesielt fremstilt for Mill & Mortar av Ndali Vanilla i Uganda.

 

 

Ha en flott Lucia!

 

Vi blogges;)

 
#bakeblogg #kakeblogg #matblogg #bloggerne #matmonster #lussekatter #lucia #jul #matbloggsentralen #godtno #sponsetinnlegg #samarbeid #kvalitet #foodporn #safran @oluflorentzen @millogmortar #vgmat #nrkmat #helenorgebaker #bakeporn #pinterest

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg