Hjemmelagd Ciabatta


 

Ska sei! Fikk faktisk bakt enda mer denne uken! Sikkert fordi det beginner å bli litt varmere i været og solen titter inn vinduet!<3

Er jammen meg på tide! Elsker sommeren!

Hva jeg fikk bakt i dag er C for  Ciabatta;) Ett italiensk brød/baguette/rundstykke. Ciabatta betyr faktisk tøffel! hehe

På grunn av formen på brødet:D

Dette er ett kjempegodt brød. Sprø skorpe som gir en fantastisk smak. Og store porer og saftig inni.

Server den gjerne til en god suppe. Ha på godt pålegg. Eller som jeg skal bruke den til i morgen. Skjær den i tynne skiver. Pensle på med litt god olje som du har hatt hvitløk og chili i. Sprøstek dem i ovnen. Hakk så tomater, hvitløk, basilikum, rød løk. Bland dette sammen. Voila så har du en fantastisk Bruschetta som smaker helt fantastisk. Gir litt sommerfølelse også;)

 

Oppskriften får du her

 



 

 

Ciabatta:

 

700 gr Tipo 0 mel

5 dl temperert vann

1 ts tørrgjær

1 ts salt

1 dl olje (raps eller oliven)

 

I denne oppskriften brukte jeg kun Tipo 0 mel. Fordi denne gir en mer elastisk deig. Sprøere skorpe. Og at den suger til seg mer væske. Jeg ville gjerne hatt litt durumhvete i denne også. Men det skulle vist ikke være så enkelt å finne. Så det droppet jeg denne gangen. Men bytt gjerne ut 200 gr av melet til durumhvete.

Ha alle ingrediensene i en eltebolle. Kjør deigen sammen på lav hastighet. Er deigen for løs? Ha i mere mel. Den skal være litt løs. Men den skal ikke renne. Når du har funnet den perfekte konsistens kjør opp hastigheten på maskinen til medium hastighet. La den elte i ca 10 min.

Imens tar du ut en ildfast form. Jeg synds denne formen er perfekt til å heve ciabatta i. Er vel ca 25x15 cm stor. Ha olje i formen. Bruk ett stykke tørkepapir og smør formen godt med oljen.

Når deigen er ferdig eltet. Ha den oppi formen. Klem den ut slik at den dekker bunnen av formen. Smør litt olje på toppen av deigen. Dette gjør at plastikken du skal dekke til med ikke henger seg fast i deigen. Settes på en lun plass å la den heve seg til dobbel størrelse. Ca 40-60 min.

Når den er ferdig hevet. Ha godt med mel på bordet. Løsne forsiktig rundt kantene på formen. Hvelv så deigen oppå bordet.

Brett forsiktig øvre del halveis ned til midten av deigen. Ta så nedre del og legg den helt over. Snu så deigen slik at skjøten kommer under.

Da skal du få ett rektangulært stykke ciabatta:)

Ta frem to stekebrett dekket til med bakepapir. Del opp deigen i passe biter. Her bruker jeg en plastikk skrape. Du kan også bruke en god kniv.

Jeg fikk ca 10-12 stykker.

Sett ovnen din på 200 grader i ett par minutt. Skru den så av.

Sett brettene med ciabatta inn i ovnen. Ha ett par isbiter nederst i ovnen. Dette lager damp. Som gjør at ciabattene ikke tørker ut. Hever seg kjempefint og fortere. Men pass på at det ikke blir for varmt. Er stor forskjell på ovnene. Jeg må ha ovnsdøren på gløtt når jeg gjør dette pga sein nedkjøling på ovnen.

Heves i ca 20 min. Gjerne lengre om du vil. Men pass på at de ikke blir overhevet

Ta dem så ut av ovnen. Sett ovnen på 225 grader.

Stekes i ca 20 min til de blir gyldne.

 



 

 

Disse er også kjempefine til å fryses ned. La de tine i romtemperatur. Ha dem så i ovnen i ca  5 min på 220 grader så smaker de like ferskt som nybakt;)

 

Håper det smaker;)

 

Vi blogges;)

 



 

#bakeblogg #kakeblogg #matblogg #ciabatta #hjemmelagd #bakst #italiensk #matbloggsentralen #brodogkorn #godtno #vgmat #hjemmebakst #nrkmat #foodporn #matmonster #vestlandsblogger #maleblogger #pinterest #inspo #inspirasjon

Fylte Havrekjeks

 

Er veldig mye snakk om havre om dagen. At vi må ha i oss havre helst hver dag. Om vi får i oss havre hver dag så skal det vist skje underverker med kropp og sinn.

Men det var vel ingen som sa hvordan vi skal få i oss denne havren?

Så da er vel disse havrekjeksene supersunne? Fordi de inneholder masse havre og er kjempegode!

Så en om dagen av disse burde vel holde?

PS: Jeg lagde dem ekstra store;)

 

Her har du oppskriften:

 

Havrekjeks

 

225 gr meierismør romtemperert

75 gr brunt sukker

100 gr sukker

2 egg

1 ts vaniljeekstrakt

200 gr mel

1 ts natron

1 ts kanel

1/2 ts salt

300 gr havre lettkokte

 

Start med å sette på stekovnen på 180 grader.

Pisk opp smøret og sukkeret. Til det blir luftig.

Rør inn ett og ett egg. Skrap godt rundt kanten på bollen for hver gang slik at det blir rørt godt sammen.

Ha i vaniljeekstrakt, mel, natron, kanel og salt. Røres til det er blandet sammen.

Rør så i havregryn. Ikke rør for mye.

 



 

 

Ha to stekebrett som du dekker til med bakepapir.

Jeg bruker en iskuleskje for å lage kuler av kjeksmassen. Men du kan fint bruke en vanlig skje og rulle kuler med hendene.

Mine lagde jeg GANSKE store. Ca 70-75 gram. Det gav meg 6 doble kjeks;) OMG! hehe

Du kan trygt halvere vekten på disse om du vil ha dem mindre.

Når du har trillet dem til kuler. Ha dem på stekebrettet. Ha mellomrom mellom hver kule. Klem dem litt ned.

Stek dem så i ca 13-15 min midt i ovnen. Til de blir gyldne rundt kanten.

Avkjøl.

 



 

 

Så skal vi lage fyllet. Veldig enkelt fyll. Men smaker kjempegodt mellom havrekjeksene.

 

Vaniljesmørkrem

 

200 gr temperert meierismør

300 gr melis

1 ts vaniljeekstrakt

1-2 ss melk

 

Pisk smør, melis og vaniljeekstrakt til en luftig krem.

Ha i 1 ss melk. Sjekk konsistensen. Er den for hard eller er den bløt nok til å spøytes ut?

DA trenger du ikke å tilsette mer melk.

Ha kremen i en sprøytepose med en rund sprøytespiss.

 

Når kjeksen er avkjølt sprøyt en sirkel ytterst på en kjeks som du sprøyter videre i sirkler til du kommer inn til midten.

Legg så en kjeks oppå denne.

Gjør slikt med alle.

DA kan du bare begynne å nyte disse! Havre kom til meg!!!;)

Disse holder seg ca 1 uke i kjøleskap. Anbefaler å la dem ligge litt i romtemperatur før servering.

Kan også fryses

 



 

Vi blogges;)

#havrekjeks #vaniljesmørkrem #littsunnere #havre #melk #tine #oatmeal #oatmealcookies #bakeblogg #kakeblogg #bloggerne #side2 #nrkmat #matbloggsentralen #matmonster #maleblogger #vestlandet #helenorgebaker #instafood #instacookies #foodporn #foodpornshare #matprat #brodogkorn #cookie #kjeks #pinterest #matblogg #matglede #godtno

 

 





 

hits