Denne godbiten her hentet jeg inspirasjon fra flymaten til Norwegian når jeg skulle hjem fra Miami. Den var veldig god. Men litt for søt for meg.
Så da ville jeg lage min egen vri. Med friske syrlig eplemos lagd av norske epler. Med ett lag med rømmetopping og salt karamellsaus.
Og for å si det sånn! Resultatet ble FANTASTISKT!
Jeg stekte også ostekakene i vannbad. Som gjorde at den ble super kremete. Denne anbefales å prøve!
Og den er perfekt til å ha i fryseren på lur. Og nå på denne årstiden. Med innekos og noe godt i glasset. Så er jo dette en perfekt kake å servere til dine gjester. Eller å ta med til kaffebesøket;-)
Oppskriften er veldig enkel.
Karamellsausen og eplemosten kan også lages dagen før. Om du har hastverk så kan du både kjøpe eplemost og karamellsaus ferdig i butikken.
Men anbefaler å lage det selv.
Glassene jeg brukte har jeg kjøpt på Søstrene Grene. Det blir 6 stk ostekaker
Dette trenger du
Bunn:
6-8 digestive kjeks
30 gr sukker
2-3 ss meierismør
1/2 ts kanel
Finknus kjeksen. Bland sammen med sukker, kanel og smeltet smør til en masse.
Fordeles på 6 glass. Spar på litt av kjeksmassen til å smuldre på toppen av kaken
Ostemasse:
350 gram kremost
125 gr sukker
1 1/2 ss sitronsaft
1 vaniljestang eller en ts vaniljeekstrakt
2 egg
en liten klatt med rømme
Pisk alt sammen i en bolle og tilsett ett og ett egg om gangen.
Piskes til den er godt blandet.
Da skal ostemassen fordeles i glassene. Her brukte jeg en sprøytepose for å fylle glassene.
Ta en ildfast form å sett glassene i. Fyll opp med vann slik at glassene blir dekket ca 1/3 med vann. Bruk varmt kranvann.
Stekes på 120 grader. Midt i ovnen i ca 40 min.
Den skal være fast men fortsatt litt løsere i midten når du rister litt på glasset.
Topping:
2 dl rømme
1-2 ss sukker
1/2 vaniljestang eller en 1/2 ts vaniljeekstrakt
Taes på rett etter at kakene er ferdig stekt. Da vil rømmen bli litt mer flytende pga varmen og letter å fordele den oppå kakene.
Da er det eplemos:
5-6 norske epler
100 gr sukker
1/2 dl vann
1/4 ts kanel (valgfritt med kanel. Men synds eple og kanel er som hånd i hanske)
Del eplene i terninger. Ha dem så i en gryte med sukker og vann. Kokes til eplene blir møre.
Avkjøles!
Siste toppingen;-)
Salt karamellsaus
150 gram fløte
100 gram sukker
1/2 vaniljestang eller ekstrakt
50 gram meierismør
2 klyper maldonsalt
Ha sukkeret i en kjele og ha den på middels varme. Varm opp forsiktig fordi den svir seg fort. Da får du en dårlig smak på karamellen!
Når den smelter så bare rister/vender du litt på kjelen. Ikke rør med noe nedi sukkeret.
I kjele nr 2 har du fløte, salt og vaniljestangen. Varmes opp til kokepunktet. Ta ut vaniljestangen.
Fløten har du oppi kjelen med sukkeret når sukkeret er ferdig smeltet. Vær forsiktig! Det kan boble litt pga høy varme!
Rør godt med tresleiv på svak varme til alt av karamell er oppløst.
La den avkjøle i ca 10-15 min.
Så rør inn smør.
Avkjøl
Hell sausen på sprøytepose. Det vil bli karamellsaus igjen. Ha den i frysa. Eller ha den på ett glass i kjøleskapet. Bruk den til andre kaker, på iskremen etc
Når kakene er avkjølt fyller du på ett lag med eplemos. Sprøyt så ett lag med karamellsaus. Og til slutt ett lite dryss med kjeksmasse på toppen.
Disse kan oppbevares i kjøleskapet i en uke++ Også perfekte til å fryses!
Håper det smaker!
Vi blogges;-)
#american #amerikansk #cheesecake #ostekake #americancheesecake #amerikanskostekake #eplemos #norskeepler #epler #apples #norwegianapples #salty #caramel #salt #karamell #saltycaramelsauce #saltkaramellsaus #saus #sauce #bakeblogg #kakeblogg #bloggerne #maleblogg #bakemag #kkspis #nrkmat #side2 #nettavisen #matblogg #norwegian #søstrenegrene #sostrenegrene #cakeinajar #cheesecakeinajar #instacake #cakeporn #pinterest #bakeglede #bakelyst #kakepåglass #matprat
ååh nam
Yummi!
Lurer på om det er riktig at det skal eplemost i oppskriften? Det er jo saft/juice…
Lillian: eplemos som i syltetøy:-)